STUDIU. Cancerul pulmonar ar putea fi depistat în stadii incipiente cu ajutorul unui test de urină

  • Medicina digitală



Cancerul pulmonar ar putea fi depistat în stadii incipiente cu ajutorul unui simplu test de urină. Informațiile provin dintr-un studiu publicat în jurnalul Science Advances, în cadrul căruia s-a analizat potențialul depistării precoce a cancerului pulmonar cu ajutorul nanosenzorilor. Odată pătrunși în organism, senzorii depistează prezența unor proteine specifice cancerului pulmonar, generând semnale care sunt ulterior evidențiate printr-un test de urină. Întregul proces durează aproximativ două ore.

Fiind rapidă, accesibilă și non-invazivă, o astfel de abordare ar putea facilita screeningul pentru cancerul pulmonar. În prezent, metoda de screening recomandată este low-dose CT (tomografie cu doză mică). În ciuda avantajelor pe care le presupune low-dose CT-ul, există numeroase zone geografice care nu dispun de echipamentele medicale necesare efectuării screening-ului pentru cancer pulmonar, sau chiar dacă tehnologia există, accesul persoanelor este îngreunat.

abonare

Oamenii de știință de la Institutul de Tehnologie Massachusetts au dezvoltat o serie de nanosenzori inhalabili, acoperiți cu secvențe ADN, care atunci când întâlnesc în organism prezența unor markeri specifici cancerului pulmonar, sunt desprinse de pe suprafața senzorilor, fiind eliberate la nivelul sângelui. Ulterior, prezența secvențelor ADN poate fi pusă în evidență utilizând un test de urină. Metoda nu presupune procesarea probelor de urină, iar rezultatele pot fi citite după numai 20 de minute.

STUDIU. Cancerul pulmonar ar putea fi depistat în stadii incipiente cu ajutorul unui test de urină

Tehnologia a fost testată numai pe șoareci de laborator modificați genetic astfel încât să poată dezvolta tumori asemănătoare celor umane. Senzorii au fost livrați atât sub formă de aerosoli cât și sub formă de pulbere inhalabilă, la 7,5 săptămâni după dezvoltarea tumorilor (o durată de timp asociată tumorilor umane aflate în stadiile I și II). Dintr-un total de 20 de nanosenzori, 4 s-au dovedit a avea cea mai mare precizie și acuratețe, o specificitate de 100% și o sensibilitate de 84,6%. Conform autorilor studiului, pentru depistarea tumorilor la subiecți umani, ar putea fi nevoie de un număr mai mare de senzori.

„Este o versiune mai complexă a testelor de sarcină, însă este foarte ușor de folosit. În timp ce dezvoltam această tehnologie scopul nostru a fost să generăm o metodă care poate detecta cancerul cu specificitate și sensibilitate ridicate, în același timp în care să faciliteze accesul persoanelor la un astfel de tip de screening, în așa fel încât să se îmbunătățească distribuția resurselor medicale și să se diminueze inegalitățile cu privire la depistarea timpurie a cancerului pulmonar” – afirmă Qian Zhong, PhD, cercetător MIT și co-autor al studiului.

În prezent, echipa de cercetători de la MIT analizează probe de biopsie umană pentru a vedea dacă senzorii descriși anterior pot performa și în cazul probelor umane. Traducerea acestei tehnologii la oameni poate presupune o serie de provocări. Dat fiind faptul că tumorile umane conțin diferite tipuri de celule canceroase, este posibil să fie nevoie de un număr mai mare de senzori, nu doar 4 ca în cazul șoarecilor de laborator. În același timp, în cazul oamenilor există o serie de parametri variabili (precum dieta, nivelul de hidratare, tratamente urmate, afecțiuni, funcția renală etc) care pot interfera cu abilitatea testului de a identifica anumite componente în urină, scăzându-i astfel performanțele.

Peste 20% din totalul deceselor de cauză oncologică de la nivelul Uniunii Europene sunt determinate de cancerul pulmonar. Prognosticul pacienților cu cancer pulmonar este unul precar, aproximativ 7 din 8 pacienți (13%) decedând în primii 5 ani de la diagnostic. Motivul acestor statistici sumbre este diagnosticarea în stadiile avansate ale bolii.


Accesează Centrul de informații privind noile recomandări UE pentru screening în cancer de pe Raportuldegardă.ro


Citește și: